Friday, 15 July 2011

Voihan vattu, se on kakun paikka!

Nyt puskee Maurin makeaa sellaisella vauhdilla, että oksat pois! Parhaita nämäkin marjat on tietty ihan sellaisenaan ja suoraan puskasta suuhun sullottuna, mutta riittääpä niitä muuhunkin. Osa menee pakkaseen ja osa saa kunnian päätyä kakun väliin.
Vadelman paras kaveri on ehdottomasti Brita-kakku. Äklön makeaa, mutta ah, niin syntisen hyvää!
Jonkun mielestä ainoat oikeat vadelmat on metsästä pomitut villivadelmat, mutta itse pääsen kyllä fiilikseen ihan tuossa omassa pihassa hyttyset ja mäkäräiset seuranani. Värisokeana pitäisin lisäksi ihan liian työläänä etsiä ensin hyvää vattuapajaa, ja sitten sitä itse vadelmaa siitä oksasta. On kuulkaa tekemistä ihan muutenkin, kun yrittää punaista sieltä lehtien joukosta löytää. Välillä oikein vatuttaa koko homma!

Brita-kakku on helppo ja suht nopea kesäherkku. Pohjan voi tehdä jo pari paivää aikaisemmin, kun se kuitenkin pitää olla jäähtynyt. Itse paistoin pohjan jo keskiviikkona.
Ohje n. 6 hengelle

Pohja: 
125g voita
1dl sokeria
2 keltuaista
1,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta 
1dl maitoa

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi, lisää keltuaiset vaahtoon. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe, ja lisää ne vaahtoon vuorotellen maidon kanssa.
Levitä taikinasta uunipellille kaksi halkaisijaltaan n. 15 senttistä kakkupohjaa.

Paista uunin keskiosassa 175°c, n. 10min 
Valmista sillä aikaa marenki.

Marenki:
2 valkuaista
1,5dl sokeria
1tl vaniliasokeria
n. 1dl mantelilastuja 
(itse unohdin ostaa mantelit, mutta ilmankin pärjää.)

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita sokerit nopeasti joukkoon.
Levitä marenki esipaistettujen pohjien päälle, ja ripottele pinnalle mantelilastut.

Paista vielä n. 15min, tai kunnes pinta saa hiukan väriä.

Anna pohjien jäähtyä kunnolla. Väliin sopii vispautuva vanilijakatike(=mun suosikki) tai kermavaahto. Toimii myös jäätelön kanssa.
Kokoa kakku hiukan ennen tarjoilua. Levitä toisen pohjan päälle kerma tmv., sekä vadelmat. Nosta toinen pohjista kanneksi. Koristele pinta vielä marjoilla.


Brita-kakun kaveriksi sopii myös mansikat ja kiivi.
Pakastetutkin vadelmat toimivat hyvin!


Vaikka kahvikuppikuvat olisikin so last season, 
ihan pakko laitaa kuvat Indiskan suloisesta lintumukista. Rakkautta ensi silmäyksellä!



Vadelmia riittää vielä naposteluunkin. Ja huomenna on taas uusia poimittavia.

Makeaa perjantaita!

**

10 comments:

  1. Oi mums! Britankakku on ihan parhain täytekakku! Siitä tulee hyvää millä tahansa marjoilla tai hedelmilläkin.

    Ihana ja hauska tuo kuppikin, löytyisköhän sitä teekuppina?

    ReplyDelete
  2. Sissi: Joo, eipä tuota kakkua kyllä helposti pilaa :D
    Tuo on sellanen mukimallinen, että sopii juomalle kuin juomalle. Itse olen ainakin käyttänyt :)

    ReplyDelete
  3. Mä oon ite niin lääst siisön, etten ole koskaan moista kakkua maistanut. Enkä muuten maista nytkään, kun ei ole uunia! ;D

    Kiva kuppi! Eikä ne kuppikuvat voi olla lääst siisön vaan jos joku niin sanoo...vai voiko!?

    ;)

    ReplyDelete
  4. Ah vesi kielellä kuolaan ;P kakkuakin, mutta vattuja ensisijassa...meillä ei ole kunnon vattupöheikköä joten täytynee käydä kaupan marjatiskillä! Vatut on musta ehkä parhaita marjoja!

    Ihania juttuja aiemmissa postauksissa; tapetit on iiihanat, tapettilaatikot myöskin. Ja teidän pihalta ne kuvat -niin kaunis piha. Ovikuume kasvaa, kun katselen teidän uusia pihan ovia. Saisko kysellä, mitä niiden laitto suunnilleen maksoi, vai oliko ne osa jotain isompaa pakettia??? Jos sitten vois alkaa pehmittää miestä asian suhteen ;)

    Mukavaa herkutteluiltaa :)

    ReplyDelete
  5. Ihana, herkullinen postaus :) Leppoisaa alkavaa viikonloppua♥

    ReplyDelete
  6. Ihanasti juuri kun etsin jotain uudenlaista kakkua!

    ReplyDelete
  7. Nam nam... ihanan näköinen kakku ja ihania kuvia! Itteki kävin just faarelmapuskaa tyhjentämässä. Herkkua ovat!

    ReplyDelete
  8. Ruusa: Mutta sitten ekaksi heti, kun saat uunin paikalleen :)
    Joo ja jos kuppikuva on viimesesonkia, niin ei sen oikeestaan ole väliä, kun olen sitä ihan itsekin :D

    Hanni: Mä en osaa laittaa mansikkaa ja vadelmaa viivalle. Molemmat hyviä ja ilman niitä tuskin olisi kesää! :)
    Meille tuli sekä noi ovet, että ikkunat samalla kertaa, joten hintoja en osaa eritellä. Ovet kun tehtiin vielä ihan omilla mitoilla, eli ei ollut mikään standardi juttu. Lasitkin niihin mitattiin sitten siten, että saatiin molempiin oviin kahdeksan tasaruutua.
    Meille tuli koko paketti fenestralta. Asennuksineen päivineen, jätteetkin siivosivat ja kuljettivat pois. Huoletota! Pyydettiin tarjousta monestakin paikkaa, ja kaikista siis kävi se myyjä tekemässä tarjouksen paikanpäällä ilmaiseksi. Mittasi ja yhdessä suunniteltiin ym.
    Suosittelen, että otat yhteyttä ikkunafirmaan, pyydät sitä konsultointi/tarjouskäyntiä jne. Siinä ammattilainen pystyy laskemaan tarkan hinnan ja tekemään piirustukset ym. Ei meilläkään oööut kuin visio, joka selitettiin ammattilaiselle. Hintoja ja palveluja voi sitten vertailla eri firmojen kesken. Me päädyttiin halvimpaan :)

    Heidi: Kaameeta jauhoräpellystä sun herkkuihin verrattuna :)
    Mutta ihanaa vikonloppua sinnekin!

    DD: No nyt sitten vaan suut makiaksi ja leipomaan :)

    Marsa: Parasta melkein kesässä on nää herkut :) Ja onhan noi vattupuskat kyllä aika ihania, kun saa vaan mennä satoa korjaamaan :)

    ReplyDelete
  9. That cake looks deliciously:)
    And coffee cup is so cute!

    Have a nice weekend!

    ReplyDelete
  10. Kiitos ohjeesta, tämä menee kokeiluun ehdottomasti!
    Vadelmapensaat täällä ovat vielä koluamatta, lapset silloin tällöin nyppivät pensaasta suupalat ihan suoraan, mutta niinhän sen pitääkin olla!

    ReplyDelete

Kiitos kun ilahdutat jättämällä tervehdyksen!
Kommentoithan kuitenkin aina uusimpaan postaukseen, jotta viestisi ei mene minulta ohi!